Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022


ΑΛΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

εκπαιδευτική εκδρομή για τη ζωή της μέλισσας!

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου το Νηπιαγωγείο πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Άλσος Συγγρού για να γνωρίσουν τα παιδιά και βιωματικά τον κόσμο των μελισσών, του πιο χρήσιμου εντόμου πάνω στη Γη, «καθώς πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές, ενώ στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών (πηγή Greenpeace). Ας τις προστατεύσουμε
η ομάδα μας έτοιμη για εξερεύνηση!

Το Κτήμα Συγγρού ή Άλσος Συγγρού  εκτείντεται σε μία περιοχή 950 στρεμμάτων στα σύνορα των τριών όμορων δήμων της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου και των Μελισσίων και αποτελεί ένας από τους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής (πηγή).
Ο Πύργος Ανδρέα Συγγρού, αρχιτεκτόνημα του Ερνέστου Τσίλλερ κατασκευάστηκε από τον Ανδρέα Συγγρό ως εξοχική έπαυλη και χρονολογείται τον 19ο αιώνα (πηγή). 
Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα σύγχρονα εργαλεία του μελισσοκόμου, τη στολή, το καπνιστήρι, την ξύστρα, την κυψέλη και τις κερήθρες!



Στο μικρό δάσος πάντα υπάρχουν εκπλήξεις!
Εντός του Πύργου Συγγρού βρίσκεται το μουσείο μελισσοκομίας. Ένα σπάνιο ειδικού περιεχομένου μουσείο που περιλαμβάνει τις πιο σπάνιες και παλιές κυψέλες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Είναι το μοναδικό στην χώρα μας.
Τα παιδιά είδαν κυψέλες παλαιού τύπου από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας 
και ήρθαν σε επαφή με μια κερήθρα γεμάτη μέλι.
Είδαν ένα πιθάρι μελιού από τη Μινωική Κρήτη με το χαρακτηριστικό στόμιο "αυλάκι" περιμετρικά για να αποτρέπουν την απώλεια μελιού από μυρμήγκια!


Τέλος, είδαν στις προθήκες εργαλεία μελισσοκόμων από τα παλιά χρόνια!
Στις βιωματικές δράσεις εντάχθηκε και η κατασκευή κεριιού, από φυσικό κερί και φυτίλι.

Bee a friend!!!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.