Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

 Ας μιλήσουμε για το ελαιόλαδο και την ελιά!

Η ελιά, ο καρπός της και η ιστορία της από την αρχαιότητα και ε ένα βιωματικο πρόγραμμα προσομοίωση παραγωγής ελαιολάδου από τον Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου Ο Καζαντζάκης. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου, εξηγεί τη σημασία του ελαιολάδου στα παιδιά.

Τα παιδιά έμαθαν πώς παραγόταν το ελαιόλαδο στην Κρήτη την παλιά εποχή, με τη συμβολή των ζώων και είχαν τη δυνατότητα να το βιώσουν σε μορφή παιχνιδιού.



Ο καρπός, αφού συνθλιβεί, μπαίνει στο πιεστήριο για να διαχωριστεί το ελαιόλαδο από τα στερεά υλικά.
Το ελαιόλαδο είναι ελαφρύτερο από το νερό και ξεχωρίζει επιπλεοντας.

Το λάδι κάποτε έμπαινε και στο λυχνάρι για να παράξει πηγή φωτός.

Με το ελαιόλαδο φτιάχνονται και πολλά γλυκά, όπως ο χαλβάς που μας προσέφερε ως κέρασμα ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου.


Τα καλούδια της Κρητικής γης στο σχολείο μας, όλα φιλοξενία του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου

Τα παιδιά δοκίμασαν το απλό κολατσιό, ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη!

Τα δικά μας δώρα ήταν σελιδοδείκτες με τον ελαιώνα και την ελιά όπως φαίνεται από το διάστημα!

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και παππού Φώτη Νταουντάκη και τον Μιχάλη Νταουντάκη από τον Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου που εθελοντικά μας παρουσίασαν ένα υπέροχο βιωματικό πρόγραμμα για την παραγωγή ελαιολάδου καθώς και για τα υπέροχα κρητικά καλούδια (ελιές, χαλβά, γραβιέρα, παξιμάδι, ελαιόλαδο, και χυμούς) που μας πρόσφεραν και απολαύσαμε με τη δική τους φροντίδα βιώνοντας την Κρητική φιλοξενία στην αυλή μας!


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.