Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

   Οργανώνοντας με τα παιδιά μια ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ στην αυλή του Νηπιαγωγείου!


 Η βραβευμένη πλέον, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Νηπιαγωγείου μας μεταφέρθηκε στην νέα μας αυλή, ανανεώθηκε και γέμισε άνοιξη από τα μικρά χεράκια των παιδιών μας.
Τώρα ανυπομονεί να φιλοξενήσει στα ράφια της βιβλία, ιστορίες και παραμύθια για τις ώρες που το νηπιαγωγείο λειτουργεί και ο καιρός επιτρέπει.
ü  πώς θα λειτουργεί;
Τα παιδιά ήδη έχουν μπει στη διαδικασία αναζήτησης και αξιολόγησης βιβλίων. Αρχικά, έπρεπε να δημιουργήσουν ένα συμβόλαιο κανόνων και υπευθυνοτήτων, να αποφασίσουν τί βιβλία θα τοποθετήσουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και κάθε τάξη να συμφωνήσει για το σήμα που θα διαχωρίζει τα βιβλία της για να διευκολυνθούν οι βιβλιοθηκάριοι κατά τη συλλογή τους, την ώρα της λήξης λειτουργίας της. Κάθε πρωί, τα παιδιά που ορίζονται βιβλιοθηκάριοι θα τοποθετούν τα βιβλία στα αντίστοιχα ράφια και θα φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία της, ενώ με τη λήξη του ωραρίου θα έχουν την ευθύνη του μαζέματος. Θα είναι μια ήσυχη γωνιά στην αυλή, στην οποία τα παιδιά θα μπορούν να ξαποστάσουν, να διαβάσουν ή να ξεφυλλίσουν ένα βιβλίο ή ακόμη και να χαλαρώσουν δημιουργικά, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα υπευθυνότητες καλής λειτουργίας της.

ü  πώς η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει;
Η βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει και θα εμπλουτίζεται για όσο μας πάρει ο χρόνος. Τα παιδιά στην παρεούλα συζήτησαν για τα βιβλία που θα ήθελαν να διαβάζουν στην ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και τα καταγράψαμε. Ήδη από τις προηγούμενες χρονιές υπάρχουν βιβλία τα οποία διατηρούνται ακόμη σε άριστη κατάσταση, ωστόσο όσοι γονείς επιθυμείτε να γίνει το παιδί σας και η οικογένειά σας «δωρητής» ενός βιβλίου, μπορείτε το Σαββατοκύριακο να συζητήσετε, ποιο βιβλίο, από το σπίτι σας, θα θέλατε να μας χαρίσετε, ώστε να εμπλουτιστεί το καλάθι μας. Για αρχή,  βιβλία με σκληρό εξώφυλλο φαίνονται ιδανικά.
Δείτε μια μικρή λίστα που συντάχθηκε από τα παιδιά:
  •       Βιβλία για ζώα-δεινόσαυρους, τέρατα
  •       Βιβλία με το λύκο και τους «συμπρωταγωνιστές» του
  •       Παραμύθια με πειρατές, κλασικά και άλλα
  •       Μυθολογία
  •       Βιβλία με πριγκίπισσες, πρίγκιπες και βασίλισσες...
  •       Κόμικς 
ü  ένας ακόμη παραμυθάς στο Νηπιαγωγείο μας! 

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Δημητρόπουλος, πολίτης και παραμυθάς της  πόλης μας, πρόκειται να μας επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα με το παραμύθι του "το χρυσαφένιο κουκούτσι", εκδόσεις Περίπλους και να μας ταξιδέψει μαγικά στον κόσμο του βιβλίου. Ανυπομονούμε!

ü  Ενθουσιασμός και οφέλη

Το στήσιμο της ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ βιβλιοθήκης έχει ενθουσιάσει τα παιδιά του σχολείου μας. Ο χώρος της αυλής αλλάζει και γίνεται δημιουργικός και πρωτότυπος, αειφορικός, ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα για να μάθουν τα παιδιά με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα υπευθυνότητες ενεργών πολιτών. Υποστηρίξτε μας! Η αγάπη για τα βιβλία οδηγεί σε υπεύθυνους, σκεπτόμενους ανθρώπους!


Φωτογραφίες από την προετοιμασία έναρξης

Τα παιδιά αρχικά, επέλεξαν τα βιβλία που τα ενδιέφεραν 


 Τα βιβλία στη συνέχεια ελέγχθηκαν ένα, ένα 


 αν είναι σκισμένο ή έχει κάποιο ελάττωμα αφαιρείται από την ομάδα

 το ένα από τα σήματα διαχωρισμού των τάξεων, επιλέχθηκε να είναι χρωματιστοί κύκλοι 

 με τον αριθμό 1, γιατί είμαστε το πρώτο τμήμα του νηπιαγωγείου! 
Η λίστα θα συμπληρωθεί  και με τα βιβλία των "δωρητών" της φετινής χρονιάς!

 Η ομάδα που είχε την επιμέλεια της σημερινής ημέρας! 
Η Ίρις, ο Γιώργος και η Δέσποινα με χαρούμενες φατσούλες!

λίγο πριν την έναρξη...τα παιδιά βάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και στολίζουν!
 Ο κύριος Κώστας, ήταν από τους εργάτες που με ψυχή και με πολύ μεράκι  βοήθησε στη μεταφορά ανανέωση της ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ στη νέα μας αυλή!
Σας ευχαριστούμε!


Από το Νηπιαγωγείο των παιδιών σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.