Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016


ΔΙΑΤΡΟΦΗ-Μαθαίνοντας για τα όσπρια στο Νηπιαγωγείο!

"ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ"



Συνεχίζοντας την επαφή των παιδιών με τις ομάδες τροφών, ιδανική περίοδος μέσα στην Σαρακοστή είναι η γνωριμία με τα όσπρια! Με ιδιαίτερη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω των φυτικών ινών και  των πρωτεϊνών κατείχαν ανέκαθεν υψηλή θέση στη μεσογειακή διατροφή μας. 


Την Τετάρτη 20 Απριλίου, όπως μας είχε υποσχεθεί, ο μπαμπάς της Ιωάννας κ.Δημοσθένης Ρουμελιώτης, επαγγελματίας μάγειρας, και η μαμά της κ.Εντλίρα Ποροντίνη μας μαγείρεψαν μια ιδιαίτερα νόστιμη παραδοσιακή φασολάδα!


Τα παιδιά από νωρίς έφεραν όσπρια κυρίως, όσα η μαμά χρησιμοποιεί  τακτικά στο σπίτι, όπως οι φακές, τα φασόλια, η φάβα, οι γίγαντες, ενώ προβληματίστηκαν για ένα διαφορετικό όσπριο που δεν μπαίνει συχνά στην κουζίνα. Τους "μαύρους ελέφαντες" Πρεσπών!
 Ο Κωνσταντίνος και ο Στέλιος, μάντεψαν αρκετά κοντά και τους αποκάλεσαν  "μαύρους γίγαντες" και "μαύρα φασόλια" αντίστοιχα. Τα περισσότερα όμως παιδιά τους μπέρδεψαν με τις σταφίδες (!)


Η φασολάδα είναι ένα φαγητό που δεν αρέσει σε όλα τα παιδιά! Μάλιστα έγιναν από νωρίς  αρνητικές δηλώσεις για το φαγητό. Έτσι, υπήρξαν δύο ομάδες: οι οπαδοί της φασολάδας, οι οποίοι χτυπούσαν τα χέρια ρυθμικά φωνάζοντας "φα-σο-λά-δα"και οι  αρνητές της. Στην πορεία όμως, υπήρξε και τρίτη ομάδα: η "δεν χάνω τίποτα να δοκιμάσω"!
 Ο Γιώργος, πρώτος βοηθός σερβιρίσματος παίρνει θέση! Τα μπολάκια χάρτινα και χαρούμενα είχαν κι αυτά τη σημασία τους στο να γευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά το  συγκεκριμένο φαγητό.

Σκέψεις των παιδιών πριν το σερβίρισμα:
Σας το λέω, δε μ' αρέσει η φασολάδα... 
Εσύ θα φας; Κι εγώ θα φάω...
Κυρία εγώ δεν τρώω φασολάδα. 
Θα φάω σίγουρα δύο  πιάτα, μπορεί και τρία !!!
Εγώ έφερα και ψωμοτύρι με ελιές!
Λες να φάω; Μπααα!  
Πεινάω! Μπορεί και να δοκιμάσω...
Μυρίζει ωραία πάντως!

 Τελικά μετά το πρώτο σερβίρισμα, λίγο ο μεταδιδόμενος ενθουσιασμός, λίγο η πείνα της ώρας, αλλά και η υπέροχη μυρωδιά μιας πραγματικά, πεντανόστιμης φασολάδας κινητοποίησαν αρκετά παιδιά τα οποία δοκίμασαν και έφαγαν όλο το μπολ. Οι φανατικοί δε, έφαγαν στ΄ αλήθεια δύο φορές!

Ο Σωκράτης δεύτερος βοηθός σερβιρίσματος και ένθερμος υποστηρικτής της φασολάδας, καμαρώνει λίγο πριν σερβίρει την υπόλοιπη ομάδα! 

 Με πολύ ενθουσιασμό φάγαμε όλοι! Να εδώ και η κυρία Αντιγόνη!

Κάποιοι τελικά δεν πείσθηκαν, αλλά ανάμεσά τους δεν ήταν η Μυρτώ, ο Βαγγέλης, η Νάνσυ ο Δημήτρης και η Δέσποινα, οι οποίοι μετά από αρκετή σκέψη δοκίμασαν  και ανακάλυψαν ότι τελικά τους άρεσε η φασολάδα!

Η Ιωάννα ήταν πολύ χαρούμενη! Όλα τα παιδιά χειροκρότησαν τους μάγειρες γονείς της! Ένα μεγάλο χειροκρότημα κι από εμάς τις νηπιαγωγούς και ένα  ακόμη μεγαλύτερο "ευχαριστώ" στην οικογένεια Ρουμελιώτη για τις πεντανόστιμες στιγμές που μας χάρισε! 

Με τη σκέψη ότι τα όσπρια πρέπει να ξαναπάρουν τη θέση που τους αξίζει στο καθημερινό μας τραπέζι, εμείς τώρα σαλπάρουμε 
για καινούριες εμπειρίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.