Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Λ... όπως Λαχανικά!  

ή αλλιώς μια πεντανόστιμη σαλάτα λαχανικών!


Την παρασκευή, 29 Ιανουαρίου ξημέρωσε η μέρα των λαχανικών!
Οι προετοιμασίες είχαν γίνει από νωρίς με τη βοήθεια των γονέων και κάθε παιδί είχε μαζί του το αγαπημένο του λαχανικό! Στόχος αυτής της ενότητας του προγράμματος "Διατροφή" ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά την πολύτιμη ομάδα των λαχανικών και να μοιραστούν ένα σπιτικό, νόστιμο, υγιεινό γεύμα που θα προετοιμαστεί, εξολοκλήρου, στο σχολείο!

Όλα τα παιδιά έφεραν το αγαπημένο τους λαχανικό και περίμεναν τη σειρά τους για να το μοιραστούν στη μεγάλη μπολιέρα!

Οι βοηθοί πήραν θέση πίσω από τον πάγκο εργασίας, με τις ποδιές τους και τα σύνεργα εργασίας (μπολ, κουτάλες, πιάτα, πιρούνια, φωτογραφίες λαχανικών)


Με τη σειρά παρουσιάστηκαν ένα, ένα τα λαχανικά που θα έμπαιναν στη μεγάλη μπολιέρα. Πρώτο πήρε θέση το πράσινο μαρούλι....

 και ακολούθησαν με τη σειρά τα υπόλοιπα: ντομάτα, αγγουράκι, καρότο,   

όλα πλυμένα και καθαρισμένα με τη μεγάλη βοήθεια της κυρίας Αντιγόνης!

Από τις τελευταίες μπήκαν και οι πιπεριές!!!!


και τέλος, η  νόστιμη πατατούλα, βρασμένη!

Ώρα για ανακάτεμα και νοστίμισμα!


ΤΑΡΑΤΑΤΑ!!! Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε την πιο νόστιμη σαλάτα με λογιών λογιών λαχανικά, αρωματισμένη με φρέσκια ρίγανη από τον κήπο του νηπιαγωγείου μας, που νοστίμισε με αλάτι Μεσολογγίου και αρωματικά βότανα Κρήτης και με  βιολογικό Θεσσαλικό αγουρέλαιο... 

 Παρακαλούμε πάρτε θέσεις... Οι βοηθοί σερβίρουν εντός του επόμενου λεπτού! Η σαλάτα συνοδεύτηκε με ψωμάκι από τον κοντινό φούρνο για τις απαραίτητες "βουτιές"!



Ο ενθουσιασμός μεγάλος... για μικρούς και για μεγάλους!

Η τάξη μοσχομύρισε φρεσκάδα και βιταμίνες και σίγουρα έφαγαν κάτι παραπάνω, ακόμη και οι πιο δύσκολοι "πελάτες" του μαγαζιού!

Για τους λάτρεις των λαχανικών, τα πρώτα πιάτα άδειασαν γρήγορα!

Για την ακρίβεια, δεν έμεινε ούτε λάδι...


Μικροί μάγειρες..., ενθουσιασμένοι σε ....μεγάλες εμπειρίες!
Δύο παραμύθια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του θέματος της Διατροφής είναι "Ο πρίγκηπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω" του Γιώργου Σακελλαρίδη, εκδ.Ελληνικά Γράμματα και η διασκευή του παραμυθιού "Ο παππούς Ροδαλός και η μαγική συνταγή" που υπάρχει στο βιβλίο: “Υγεία και Διατροφή στην Προσχολική Ηλικία” το οποίο εκδόθηκε απ’ το  Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Τα παιδιά του β΄τμήματος επεξεργάστηκαν το δεύτερο παραμύθι, το διάβασαν και το δραματοποίησαν. Σε δεύτερη φάση επέλεξαν να ζωγραφίσουν 4 σκηνές: Στην 1η αποτύπωσαν τον παππού Ροδαλό να μιλά για την αξία των φρούτων και των λαχανικών, στη 2η την επίσκεψη του κ. Ωχρού που κέρναγε μόνο γλειφιτζούρια και καραμέλες με συνέπεια να τους αρρωστήσει όλους,  στην 3η όπου τα παιδιά ανέβηκαν στο βουνό, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από τον παππού Ροδαλό και τέλος, την αποκατάσταση της ηρεμίας στο χωριό με την εφαρμογή της μαγικής συνταγής...



Επίσης, τα παιδιά έπαιξαν με τα γράμματα και τις λέξεις και έφτιαξαν την πρώτη λίστα με...ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Το πρώτο παραμύθι θα γίνει θεατρικό δρώμενο και κάπως έτσι θα αποχαιρετίσουμε την ομάδα των υγιεινών Λαχανικών για να πάμε στην επόμενη ομάδα τροφίμων.

Για την ώρα, αν σας ανοίξαμε την όρεξη...φτιάξτε κι εσείς μια πολύχρωμη αγγουρο-ντοματο-πιπερο-μαρουλο-καροτο-πατατο-(...)σαλάτα! Είναι  πανεύκολη και πολύ, πολύ, πολύ ΥΓΙΕΙΝΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.